Det är väl känt att användare vill ha enkla intuitiva lösningar vad gäller sina produkter, sina manualer och i förlängningen sin utbildning (att kunna förstå den).
Det finns även ett begrepp som heter 'Information overload'. Vi, och då menar jag majoriteten av mänskligheten, är helt enkelt inte gjorda för de mängder av information, mängder av valmöjligheter, omständliga förklaringar osv som vi matas med - nu mer än någonsin.
Begreppet 'Keep it simple stupid', eller KISS, ska ha myntats av en chefsingenjör i amerikanska försvaret som förklarade saken så för sina designers att flygplanet de skulle tillverka måste vara så lättunderhållet att någon med kort utbildning och enkla verktyg skulle kunna reparera det 'i fält'. I ett krig fanns inte utrymme för annat, så kunde inte detta
göras skulle flygplanet i princip vara värdelöst.
Nu lever vi inte i krig med annat land. Men man kan väl säga att om maskiner, fordon och allt annat vi omger oss med görs så komplicerade att använda eller att reparera så vi inte längre kan hantera dem utan måste lämna dem till specialister som naturligtvis kan ta vilka hutlösa priser de vill, ja då vet jag inte riktigt på vilket sätt jag skulle kunna gilla det bättre än ett onödigt krig. Det är ett krig. Eller ett rån åtminstone. Man rånar oss på pengar och på den trygghet man känner i att kunna reda sig själv.
Utveckling är förstås bra. Man kan ju nästan känna att ordet beskriver något som är bättre, som går framåt, uppåt. Utveckling behövs. Vi kan ju t.ex. inte fortsätta att förstöra miljön genom att släppa ut orenade avgaser ur bilar.
Men vad är utveckling? När 'utvecklingen' innebär att sakerna inte med lätthet går att förstå eller reparera för vanligt folk längre, då är det enligt mig inte längre utveckling. För utveckling ska ju förstås vara till vår nytta.
Därför är det dags att rädda det som räddas kan av det gamla så att vi har möjlighet att ta ett steg tillbaks. Jag saknar tiden då jag kunde veva ner bilens sidoruta manuellt i kontrollerad form och byta en strålkastarlampa utan specialverktyg och utan timmar av letande på YouTube efter någon vettig instruktionsfilm osv. Det är ju löjligt. Förr var saker betydligt mer intuitiva. Där kan jag med säkerhet säga att det var bättre förr.
Och förr var saker mekaniska. De löste saker på fantastiska kluriga sätt. Idag finns det inte knappast ingenjörer inom mekanik. Det är data och elektronik som gäller. Men sånt håller inte alls så länge som mekanik. Och det kan svårligen repareras av dig eller av gårdssmeden.
Att bevara enkel teknik är därför nödvändigt - och inte bara bevara tekniken utan brukandet av den också.
Det finns hur mycket som helst att säga om detta och om annat men jag ska inte trötta ut dig mer.
Allt jag vill är att väcka tanken hos dig. Kanske kommer du se på nån gammal maskin du har på ett annat sätt. Spara den. Reparera den? Ge bort den?
Vad vill jag nu då med denna hemsida och pamflettliknande förklaring?
Låt mig först tala om vad det inte handlar om.
Det handlar inte om att vara ännu en av miljoner sajter med udda hobbies.
Det handlar inte om att beskriva forna tiders arbetsmiljö som en idyll och titta på varandras stillastående maskiner och drömma sig tillbaka.
Det handlar inte om att just jag personligen har för mycket fritid och vill hitta kompisar att prata i timmar med. Däremot ska jag gärna bistå alla som har för mycket fritid och för mycket att berätta med att hitta varandra.
Vad det handlar om är istället detta:
1) Att hålla veteranmaskiner - dvs lättförståelig enkel teknik - vid liv, utveckla den efter egen förmåga för att sen sätta dem i arbete om än i skuggan av moderna maskiner. Man behöver inte ha intentionen att konkurrera ut modern teknik. Var och en får väl bli salig på sitt. Men för att jag och såna som jag - och jag vet att vi är i majoritet - ska kunna äga våra liv, kan vi för vår egen skull förbättra och använda den gamla mekaniska tekniken (och om man sen vill kan man lägga till modernare finnesser så länge man förstår sig på den).
Man kan med den till och med starta en hobbybusiness utan vansinniga investeringar samtidigt som man gör en viktig bevarandeinsats för framtiden. Det vore ju extra kul om man i slutänden har en vacker maskin som kan ge dagens jox en match. För visst kan veteranmaskiner ibland vara vackra också. Man kan känna sig imponerad över den många gånger. Att vi associerar veteranteknik med skrot är ju för att de oftast är övergivna och rostiga. Fixa till den du och lacka upp den så ska du se om du inte börjar se med andra ögon på den.
2) Att vara ett nav för många intresserades strävan i detta; ett nav för enskildas initiativ. Några enskilda individer kan inte och ska inte behöva axla allt ansvar själva. Det är tröstlöst. Men allt blir enklare för var och en om man vet att man inte är ensam, om man kan hitta andra entusiaster, om man ser varandra. Det ger känslan av att vara en liten betydelsefull kugge i en större rörelse.
Även om bara denna hemsida skulle kunna kräva hela min tid och uppmärksamhet, så har jag dock ett liv och tusen projekt. Teknik i sig är ju inte livet utan de är föremål för att hjälpa oss i livet. Därför får du inte förvänta dig för mycket av denna sida i början. Vi får se om några med 'för mycket tid över' vill ansluta sig och bidra på detta vis.
Och du själv då? Har du något - en industrimaskin, nån entreprenadmaskin etc - som du känner är något lite extra och som du förstår kan vara synd ska bli skrot, hör gärna av dig. Kanske kan den få ett nytt liv - nu eller framöver. Kom ihåg: allt arbete måste inte gå fort, varken upprustning eller användande. Och framför allt bör den ju inte vara digital och krångligt. Våra hjärnor är inte digitala.
Jag kallar min 'rörelse' för Veteranteknik i arbete.
Antagligen säger det något.
Den här länken https://www.theconstructionindex.co.uk/the-digger-blog/view/rusty-old-broyt-still-puts-in-a-days-work
beskriver en norsk superenkel grävmaskin från 50-talet - fortfarande i bruk. I detta fall - som oftast - förfallen. Redaktören för mediet som skriver om den beklagar sig också över komforten jämfört med en modern grävare.
Här är dock ett exempel på vad man med enkla medel kan göra med en maskin som i grunden är väl värd att bevara och använda på grund av dess underbara enkelhet:
1) Man snyggar till den. Är den snygg i lacken och ren och fin så kan det ge arbetslust, stolthet och motiv att fortsätta.
2) Man utrustar den med en bekväm (men okomplicerad) stol och gärna bekvämare manöverdon - återigen inte mer komplicerade än att man kan reparera dem ... eller rent av bygga dem själv med måttlig kunskap för att på så vis ha full kontroll på allt.
3) Man ljudisolerar den ordentligt så den spinner som en katt.
4) Miljömässigt kan man med enkla medel göra det försvarbart genom att i ett förstasteg köra på begagnad frityrolja = billigt och koldioxidneutralt samt sätta i ett partikelfilter. Att grisa ner bara för att köra med gammalt billigt skrot tyker inte jag är ok.
El och datateknik ändå? Är det möjligt? Nödvändigt?
Nu kommer du säkert klia dig i huvudet, men du ska snart förstå varför jag vill uppmuntra var och en att snart lära sig Arduino eller motsvarande och som gör att du redan efter en vecka lär vilja försöka dig på att styra luft- och bränsleblandningen på din gamla grisiga motor. För på så vis kan din gamla motor närma sig den relativa renhet som moderna motorer har. Kan du styra luft- och bränsleblandningen, då kan du nämligen sätta på en katalysator - den i särklass största enskilda förbättringen på motorer som gjorts genom åren.
Om du tänker "Ja men då är det väl bättre att ta en modern motor med en gång" så är du där igen: du är i händerna på tillverkaren som använder datorteknik som du inte förstår dig på. Visst, du kan absolut ta en ny(are) motor och byta ut tillverkarens dator mot din egen. Dagens motorer har ju bättre metaller idag som håller längre. Samtidigt är dagens oljor också bättre än de var förr. En gammal motor med modern olja har därför förutsättningar att hålla längre idag av den anledningen. I standardutförande är för övrigt en modern motor ofta känsligare för frityrolja. Klura lite du.
Som jag sa: du kanske kliar dig i skallen nu och tycker att det låter motsägelsefullt att jag plötsligt pratar om elektronik och datorstyrning. Det kan tyckas och det är förstås inget tvång att använda simpel data och el - inte idag i vart fall men jag tror du ska räkna med att motorer som inte håller hög renhetsgrad snart kommer att förbjudas. Och du vill nog göra det med eller utan lag för även du inser ju att vi är på väg att fördärva jorden nu.
Det finns också betydande skillnader mellan att använda en okomplicerad egen dator med tillhörande elektronik och att köpa en färdig modern digitaliserad produkt:
a) Du bygger din egen lösning själv och med givare från bilskroten. Därför blir den billig, du förstår dig på den och du kan reparera den.
Redan här kanske du opponerar dig: "Me-eh.. orka". Jag säger då att alla kan lära sig allt bara man får motiv och sen instruktioner på ett stimulerande sätt och framför allt på ett sätt som passar just en själv. Då blir det en annan sak. Att bygga något som du förstår, som är miljörätt och som ger dig komfort trots att den bara kostar en tiondel eller en hundradel, är inte det ett motiv nog för dig?
Och om du frågar "Jaha, så var är denna fantastiska utbildning då som jag kan stå ut med; som jag kan förstå?" så verkar det idag inte finnas, det erkänner jag. Men jag har mina idéer kring det också, så ha hopp. Om du inte vill vänta (och det är ju bra om du inte vill) så får du dock tugga i dig information som vi alltid fått göra.
Eller ... så klurar du på hur du ska kunna kolla och styra luft- och bränsleflödet på mekanisk väg. Då är du ju 100% rätt ute. Leve dig!
b) Du behöver bara just den simpla funktionen (luft-bränsle) för att åstadkomma detta värdefulla. Du behöver inget mer. Inte tusen varningslampor som lyser, blinkar, skriker och kräver att den ska in på verkstad eller som ger dig ångest för att du få nedslag på besiktningen.
Du har kontroll.
c) Motorn fungerar så klart utan din hembyggda dator så du behöver inte känna att allt är kört även om din dator går sönder och har slutat säljas. Din lilla dator är bara till för att förbättra motorns renhet och ekonomi - den är inte avgörande för motorns funktion. Därför är det smart att offra nån vecka på något du sen har nytta av hela livet för att få varenda motor att gå renare och snålare. Det handlar om att ta tillbaks kontrollen över ditt liv. Att göra bra saker bättre - saker du förstår.
Den 'rörelse' jag här presenterar, Veteranteknik i arbete, handlar som du ser inte nödvändigtvis om att fortsätta köra med den gamla tekniken så som den kördes förr. Den ska förbättras. Det handlar heller inte om att ha en hobby för att man har för lite att göra, för att det är kul att träffas och skrävla om gamla tider. För det var i själva verket ofta ett mindre helvete förr. Skitigt, bullrigt, farligt. Så vill väl ingen ha det?
Så än en gång: idén jag presenterar är alltså att ta ett steg tillbaks (till veterantekniken), inspireras av den, förbättra den där man kan och med de kunskaper man har eller förvärvar, för att på så vis göra den säkrare, tystare, renare, effektivare - utan att gå till överdrift som det görs idag där vi inte längre förstår nåt och där instruktionsböckerna är som biblar.
Känslan av att klara sig själv är ovärderlig. Och kom ihåg: visserligen har jag nu mest pladdrat om entreprenadmaskiner. Vad det här handlar om är lika mycket att ta vara på finurliga industrimaskiner, lantbruksredskap, hushållsredskap, ja kanske till och med leksaker. Och gamla (naturliga) material och tekniker över lag.
Avslutar med en kul beskrivning av Keep It Simple Stupid: